Vi er – i skrivende stund – halvvejs igennem November måned, og foran os ligger 4-5 måneder med regn, mudder og mørke.
– Vinterklimaet her i Danmark er både fugtigt og med få dage under frysepunktet, hvilket giver ideelle vækst betingelser for trivsel af bakterier og vira.

Det er derfor også på denne årstid mange oplever udfordringer med sart og sensitiv hud på hestens ben, der i mange tilfælde udvikler sig til sprukne, skorper i koderne.
I slemme tilfælde kan disse skorper brede sig op af hestens ben og være særdeles til gene.

Disse skorper opstår, når hudens naturlige barriere nedbrydes af et konstant fugtigt miljø.
– Når hudens naturlige barriere – bestående af fedtstoffer – opløses, udtørres huden, og der dannes små, mikroskopiske sprækker, og giver øget risiko for at bakterier kan trænge igennem huden.

Et spørgsmål om balance..

Skorper i koderne skyldes en fuldstændig almindeligt forekommende jordbakterie – Dermathophilus congolensis.

Denne findes overalt i hestens omgivelser – og ikke mindst på hestens hud, hvor den normalt ikke giver udfordringer. Men når hudens naturlige barriere nedbrydes, ødelægges den naturlige balance imellem huden mikroorganismer. Hvilket giver bakterier mulighed for at bryde igennem huden, hvor de under de rette forhold kan formere sig og skabe en række udfordringer.

STEP 1 – FOREBYGGELSE

Sørg for at hesten har mulighed for at opholde sig på et tørt og stabilt underlag.

Vi kan ikke undgå mudder og smat overalt på foldene. Men vi kan muddersikre omkring hø-stationer, vandbaljer, led og foran/løsdrifte samt læskure, således at hesten har mulighed for at stille sig tørt. Dette mindsker også slitage på hovene, og vi minimerer risiko for tynde såler (mudder fungerer som sandpapir på hestens hove), såleknusninger og hovbylder.

Sørg for at hesten kommer ind på tørt og sugende underlag dagligt, hvor benet får lov at tørre helt op.

Dette kan fx. være en spånestrøet boks, når du alligevel strigler, sadler eller fodrer. Har du en en ledig boks til rådighed, eller er i mange , der skal deles om faciliteterne, kan du skylle det være mudder af hestens ben, og tørre benet godt op med et gammelt, kasseret (men rent) håndklæde.

Når benet er tørt smører du huden med en god, fed, beskyttende salve – fx. Nordic Skinhealer – der fungerer i lave temperaturer (dvs. den må ikke blive hård), og ikke indeholder vand.
– For øget effekt kan du yderligere sprøjte hele området med fx. Nordic Skinimprove eller VetCur Cur1.

På den måde genskaber vi – en kunstig – hudbarriere, og hjælper huden til at opretholde en sund balance, samt nedsætter risiko for indtrængen af uønskede bakterier i vævet.

Det kan du gøre indefra…

Man kan ikke fodre sig ud af alt. Men vi kan sikre at huden har de næringsstoffer den skal bruge, for bedst muligt at modstå belastning af hudbarrieren. Generelt er mangel på næringsstoffer, og især vitaminer og mineraler som A- og B-vitaminer samt zink men også mangel på fedtsyrer og aminosyrer (proteiner) et problem som betyder et mindsket forsvar i huden. 

Især B-vitaminer har stor betydning for hudens forsvar mod indtrængen. De opretholder den optimale fedtbalancering i huden, så den hverken er for tør eller for fedtet, ligesom B-vitaminer er med til at opretholde den rette pH værdi på hudens overflade. Yderligere vil B-vitaminer styrke enhver hornvækst, så både pelsens vækst samt hovens vækst og styrke vil forbedres ved et tilskud af B-vitaminer.

Zink fremmer dannelsen af nye celler, og fremmer helingen af eventuelle skader på beskadigede cellevægge, også dem der befinder sig i huden. Derfor bør det sikres, at hesten også er tilstrækkeligt dækket ind med zink, og eventuelt får et boost af dette ved belastet hud.

Hertil kan du med fordel optimere hestens fordøjelse ved at sikre tilstrækkeligt let fordøjelige fibre via. grovfoder af god kvalitet, samt evt. supplere med præ- & probiotika.

STEP 2 – LAD HESTENS BEN TØRRE HELT OP

Er hestens ben meget mudrede og ikke kan nå at tørre op, kan du med fordel skylles det værste mudder af*.
– Undgå at skrubbe med børster eller pille i den sarte hud på ben og kodeled, da du hermed bidrager yderligere til at bryde hudens naturlige forsvar, og kan risikere at skabe adgang for netop de bakterier, vi ønsker at undgå.

Lad herefter hestens ben tørre op – du kan evt. hjælpe til ved at frottere benet med et gammelt håndklæde eller bruge en føntørrer.
– Huden må gerne være en lille smule fugtig, men skal være ren.

Mudder – skal der skylles af eller ej?

Når mudder tørrer op trækkes fugt ud af omgivelserne – du kan fx. opleve det, når du selv bruger en ler-maske i ansigtet til at fjerne overskydende fedt og urenheder. Derfor kan der både være fordele og ulemper ved at lade mudderet tørre ind på hestens ben – fremfor at skylle det af.

Du skal skylle hestens ben rene for mudder når:
– Mudderet er i kontakt med huden
– Mudderet sidder i så tykt et lag, det forhindrer huden i at tørre ordentligt op

Du kan med fordel lade mudderet tørre på benet og strigle det af med en god hovbørste når:
– Mudderet ikke er i kontakt med selve huden
– Mudderet kan nå at tørre inden for rimelig tid

OBS! Udvikler hesten feber, benet hæver op, eller behandling ikke har effekt, SKAL du kontakte dyrlæge.

STEP 3 – FJERN DE VÆRSTE SKORPER

Når benet er rent og tørt, nulrer du forsigtigt de overskydende skorper af. så huden er blød og “ren”.
– Her kan du med fordel smøre med samme salve som i pkt. 2. og lade den sidde indtil skorperne er opblødte og nemt kan nulres af, uden det er til gene for hesten.

Det er meget vigtig at du ikke kradser i huden, eller kommer til at nulre så meget i skorperne, at der går hul, da dette øger risikoen for indtrængen af uønskede bakterier.

OBS! Udvikler hesten feber, benet hæver op eller behandling ikke har effekt, SKAL du kontakte dyrlæge.

STEP 4 – GENSKAB HUDBARRIEREN & UNDERSTØT OPHELING

Når huden er ren, tør og fri for overskydende skorper, smøres de angrebne områder med en salve, der både kan understøtte hudens naturlige barriere, der understøtter opheling, samt har antibakteriel effekt.
– fx. ABSORBINE SILVER HONEY™ RAPID WOUND REPAIR – SALVE

ABSORBINE SILVER HONEY™ RAPID WOUND REPAIR – SALVE er meget drøj i brug, og der skal kun anvendes ganske små mængder, og indeholder bla. munaka honning, kolloid sølv, sheasmør, panthenol, glycerin og morgenfrueekstrakt.

Behandlingen fortsættes i 2-3 uger – eller indtil de sidste skorper er væk, og huden fremstår, hel, blød og lyserød igen- bedring skal ses efter 3-5 dage. Hvorefter du kan gå tilbage til step 1 – Forebyggelse.

OBS! Udvikler hesten feber, benet hæver op, eller behandling ikke har effekt, SKAL du kontakte dyrlæge.
– Skorper i koderne KAN udvikle sig til en behandlingskrævende tilstand, der kræver øjeblikkelig behandling af dyrlægen.

Find ABSORBINE SILVER HONEY™ RAPID WOUND REPAIR – SALVE her:

Recommended Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

X