Vores ansvar som hestekøber

Disclaimer: Det følgende afspejler min personlige holdning omkring købers etiske ansvar overfor det levende dyr i forbindelse med køb, salg og returnering af heste.  Dvs. ikke de rettigheder køber har jvf. Købeloven…

Jeg oplever en stigende tendens (i samfundet generelt ), hvor vi fokuserer mere og mere på, hvad vi har ret til, fremfor hvad der er fair og forventeligt i den givne situation…

Med andre ord er vi langsomt ved at transmogriffe over til en samling små Thorkild´er, der sidder og råber ”Jeg skal da ha!” (har du set blinkende lygter, så ved du, hvad jeg mener – har du ikke set blinkende lygter, så se den 😉 ) uden tanke på, hvad vi selv kunne have gjort for at undgå den aktuelle situation, samt hvilke omkostninger vores krav har for andre (hesten)…

Den tendens afspejler sig desværre også i forbindelse med køb og salg af heste, hvor der jævnligt popper sager op med forholdsvis billige heste*, hvor køber ønsker at returnere hesten til sælger…

For vi har vænnet os til, at der sjældent er en reel konsekvens ved vores beslutninger, og man nemt kan fortryde eller returnere igen, hvis ”det alligevel ikke var det, vi ville” – en skilsmisse kan klares på nettet på omkring 10 minutter (har jeg hørt), det tøj vi købte online kan returneres nemt og fragtfrit osv.

Men når du køber en hest, påtager du dig ansvaret for et andet levende væsens velbefindende – både fysisk og psykisk. Det er ikke en sportsrekvisit eller ”død” forbrugsvare – som en Ipad eller tøj, man nemt kan returnere, hvis den ikke lever op til forventningerne…

Det er et levende væsen med følelser, personlighed, temperament og historik, man vælger at flytte fra sine vante omgivelser til en ny stald, flok, foder, management, rytter og træning.

Nogle heste tager en flytning med ophøjet ro, hvor andre igen er sensitive og skal bruge tid på at falde til det nye sted. Det er ikke unormalt at en hest kan bruge helt op til 6 måneder på at falde til et nyt sted.
Den hest man har været ude at prøve, var måske rolig, nem og kunne rides af alle, hvor selvsamme hest – når den lander i den nye stald – pludselig ikke kan tages væk fra flokken, stresser, har seperationsangst og slet ikke fungerer i ridningen, på samme måde som da man prøvered den.

Og oven i ny flok, nye rutiner og staldforhold, skal hesten forholde sig til en ny rytter og en træner, der teknisk rider anderledes end forrige ejer
– Der er ikke noget at sige til at størstedelen af træningsskader skader opleves ved skift af rytter eller ejer.

Det betyder ikke nødvendigvis, at hesten var dopet, da du prøvede den, eller at sælger har snydt dig.
– Det kan sagtens være et spørgsmål om, at du har flyttet hestens fra dens vante, trygge omgivelser, og den endnu ikke er faldet til, eller har knyttet sig til dig som ejer.

Undersøg varen grundigt inden køb

Som købere har vi et ansvar for, at minimere risikoen for fejlkøb mest muligt. Kort sagt være afklarede med, hvad vi leder efter, samt undersøge varen (hesten) grundigt før køb.
– Dvs du prøver hesten – rider den ud på tur, håndterer den og tager den med ud i forskellige situationer, hvor du noterer dig hestens reaktion, er realistisk omkring dine egne evner & behov, og vurderer om I er et match.

Få lavet en grundig handelsundersøgelse. Evt. med fuld røngten og die ganze svinerei – men husk at det perfekte kun findes på Instagram 😉

Forklar dyrlægen hvad du ønsker at bruge hesten til, for der er lige så mange opfattelser af begrebet ”let ridning, tur og hyggeridning”, som der er ryttere og dyrlæger.
– For nogle dækker det over, at hesten kan rides en kort tur i skoven engang imellem – men ikke kan tåle reel kontinuerlig belastning, hvor det for andre betyder daglig ridning på let niveau (dvs. L klasserne).

Fravælger man handelsundersøgelse (det gør jeg fx ofte, hvis hesten er billig), må man samtidig være indforstået med, at man øger risikoen for at købe en hest med skavanker, og dermed i højere grad – rent etisk – frasiger sig retten til at reklamere over evt. fejl og mangler…

Husk at prisen ofte afspejler kvaliteten. Så jo billigere hest – jo flere fejl og mangler kan man også forvente.
– Med andre ord køber man ældre hest til billige penge, og fravælger handelsundersøgelse, må man forvente, at der er større risiko for uforudsete udgifter, og kalkulere det med i sit hestehold.

Mindre “jeg har ret til” – mere “hvad er fair”

Jeg savner, at vi i stedet for at tænke ”Jeg har ret til jf. loven…” i højere grad tager stor-pige-bukserne på, og tager ansvar som købere i den enkelte handel.

 1. Vær ærlig overfor dig selv, omkring dine behov og evner (hvad kan jeg – hvad vil jeg & hvilken type hest matcher det?)
 2. Undersøg hestens grundigt inden køb (få hesten handelsundersøgt og sygeforsikret)
 3. Husk at heste er levende dyr, der kan reagere voldsomt på en flytning og nye omgivelser
 4. Husk at pris og kvalitet ofte hænger sammen (jo lavere pris, jo større risiko)
 5. Står man alligevel med håret i postkassen og fortryder sit køb, bør man kigge sig grundigt i spejlet og sige højt ”Jeg ved, at jeg har ret til at returnere hesten ifølge købeloven, men er det dét værd – og er det fair overfor den hest, jeg har købt?”.

Mange punkter i artiklen falder naturligt for de fleste, men ind imellem er det en god idé lige at genopfriske sund fornuft, når EU love og bureaukrati begynder at fylde for meget 🙂
– For når alt kommer til alt er vi voksne, ansvarlige mennesker, der godt kan tænke selv, og (endnu 😉 ) ikke har brug for amerikanske tilstande, hvor kaffekopperne har påtrykte advarsler med ”pas på! Varm Kaffe!”.

Glædelig jul & vintersolhverv!
– Freja, Hesteviden 😊

*Jeg definerer en hest som værende billig ud fra hvor hurtigt, man ville kunne forvente at spare op til en ny hest i samme prisklasse – kort sagt, hvor stort et indhug anskaffelse af en ny hest ville have på ens økonomiske råderum.
– Det koster gerne 2500kr pr måned at have en standard ridehest til fritidsbrug – opstaldning, tandlæge, vaccination, syge & ansvarsforsikring, krybbe- & grovfoder, smed, tilpasning & anskaffelse af udstyr, ormekur, undervisning etc.)

I artiklen definerer jeg en hest som billig, når den koster under 20.000kr – ca. 8 måneders opsparing, og forholdsvis billig når den ligger under 30.000kr – ca. 12 måneders opsparing.

Få styr på dit hestebudget

Det kan lynhurtigt blive en dyr fornøjelse at have hest…
De månedlige udgifter kan svinge med flere tusinde alt efter landsdel, faciliteter, undervisning, stævner – samt om man har fundet sig en easy keeper eller en ej…

Artiklen her tager udgangspunkt i, hvordan du – som ny eller erfaren hesteejer – kan få bedre overblik og styr på dine udgifter uden at gå på kompromis med hestevelfærd eller kvalitet.

Nederst i artiklen finder du et link til det budget, jeg selv bruger i mit hestehold.
– Dokumentet er i Excel format, og må downloades til fri benyttelse – både privat og professionel – så længe du ikke fjerner mit logo, og husker at henvise til hvor dokumentet kommer fra. 🙂

Og så til det med økonomien…

Uanset om man har en lille shetlænder til tricks og hygge, eller en stor varmblod med rødt pas, stempel og mange placeringer i bagagen, så er de grundlæggende udgifter er nogenlunde ens.

Grundlæggende udgifter som fx:

 • Lovpligtig ansvarsforsikring
 • Årlig vaccination & lovpligtigt tilsyn af hesteholdet*
 • Årligt tjek af tænder og tandraspning
 • Gødningsprøver & evt. ormekur
 • Smed/Trimmer med regelmæssige intervaller (gerne 6 – max. 8 uger). Her er kun taget udgangspunkt i alm. Beskæring.

*Lovpligtigt tilsyn af hesteholdet påhviler erhvervsmæssigt hestehold jvf. Lov om Hestehold paragraf 23, stk 2. Oftest vil det være staldejer, der skal afholde denne udgift og sikre at hesteholdet lever op til gældende lovkrav. Den er dog taget med pålisten, da private hestehold i nogle tilfælde kan vurderes til at være drevet under “erhvervslignende forhold”.

Hertil kommer så de mere variable udgifter:

 • Opstaldning
 • Strøelse
 • Vitaminer
 • Grovfoder
 • Sko & specialbeslag
 • Øvrigt foder & tilskud
 • Undervisning
 • Sadelmager
 • Udstyr
 • Kiropraktor, massør, fysioterapeut og lign.

Heldigvis kan man undgå mange ærgelige udgifter ved at følge de 5 tommelfingerregler nedenfor.
– Og hvis man – som jeg – har svært ved at overholde den 5. regel, så er det en god idé lige at huske den 6. regel…

Alt i alt er der meget sparet på den lange bane, når man har gjort det ordentligt fra start…

5 (6) gode tommefingerregler til din hesteøkonomi

Der er helt sikekrt mange flere gode råd – og smid endelig en kommentar med dine gode råd :). Dette er de grundregler, jeg gennem mange år har baseret mit hestehold på.

1. Udvis rettidig omhu

Kort sagt det er nemmere at forebygge end at behandle. En god smed med korte intervaller, vel tilpasset udstyr og fornuftig fodring, kan spare dig for rigtig mange ærgerlige udgifter på den lange bane.

Det er nemlig altid sjovere at have et godt overblik over de faste udgifter – forebygge fremfor at brandslukke, og ikke mindst have et godt sikkerhedsnet, hvis (når) uheldet er ude.

Et koncept, der i en årrække været almindeligt til mindre kæledyr, men nu også begynder at vinde frem indenfor hesteverdenen, er sundhedsordninger på abonnementsbasis.

Med en sundhedsordning samles faste årlige poster såsom vaccination, sundhedstjek ,tandtjek, årlig kiropraktik og lign. i en samlet fast pakke. Den samlede udgift fordeles jævnt ud over alle årets måneder, og prisen er fast, så man har fuldkommen styr på sine udgifter.
– Herudover får man ofte en god rabat på de enkelte ydelser, og man minimerer risikoen for at mindre problematikker når at udvikle sig, da man når at tage hånd om dem i tide.

2. Lav et budget

Kedeligt, men virkelig vigtigt.

Lav et klart budget – og følg op på det hvert år, hvor du sammenligner forventet forbrug med faktisk forbrug.
På den måde kan du nemt se, hvor meget hesten koster hver måned, og på hvilke punkter det evt. kan gøres bedre og billigere.

Sæt penge til side hver måned – gerne på en separat konto nøjagtig som en almindelig budgetkonto bare til hesten.
På den måde bliver de dyre måneder med indkøb af grovfoder, tandrasp, vaccination og lign. Fordelt jævnt ud over hele året, og du ved, hvor meget du kan tillade dig at snolde op når Januarudsalget starter.

Et klart budget og en ”hestekonto” er desuden en rigtig god måde til at introducere børn til styring af egen økonomi, budgetter og faste rutiner omkring betaling af regninger.

3. Hav en buffer – just in case…

Uanset hvilken type hest du har, om den står opstaldet ude eller hjemme, I rider stævner eller bare en tur i skoven, så hav altid en buffer i dit budget.
– For der kommer ALTID uforudsete udgifter, når man har hest…

For tro mig… Den specialsko dyret fik på i sidste uge, skal nok blive suget af i mudderet, bedst som der er lavvande på kontoen, og hesten skal nok præstere at rive sit nye dækken i stykker eller få et spark, så det lige passer med weekendtakst, aftentillæg eller akutbesøg…

Ligesom med genoptræning gælder ”better safe than sorry”. Så hvis du er i tvivl, skridter du en uge mere – og har dobbelt op på din økonomiske buffer ?

4. Husk sygeforsikringen

I dag er der kommet flere og flere forsikringsselskaber til, der tilbyder sygeforsikring uden krav og livsforsikring eller handelsundersøgelse.
Det er dog oftest et – forståeligt – krav, at man kan fremvise en ren dyrlæge historik min. 1 år bagud, samt underskriver en tro & love erklæring på, at hesten har været sund og rask.

Hvis hesten har en skade fra tidligere, så kan du de fleste steder, stadig få den sygeforsikret, med forbehold for lige netop den pågældende skade. Og pengene er godt givet ud.

Veteranforsikringer hvor ældre heste kan forsikres for akutte skader, såsom kolik, foldskader og lign., er også dukket op i løbet af de senere år, og fås til meget fornuftige priser.
Her dækkers forsikringen dog ikke for alders- og slitage relaterede problematikker, men igen kan behandling af en kolik eller foldskade også hurtigt løbe op

Helt generelt er en sygeforsikring rigtig godt givet ud, og giver sikkerhed og stabilitet i din hesteøkonomi.

5. Lad være med at købe dig til problemer…

Det er sjældent indkøbsprisen, der er den helt store post, når man bliver hesteejer.
En god allround hest til almindelig ridebrug fåes til mellem 25.000-35.000kr, og går alt som planlagt har man den mange år frem.
Til sammenligning koster det omkring 2500kr om måneden at have hest. Altså ca. 30.000kr om året (ikke medregnet uforudsete udgifter og regionale variationer i opstaldning, grovfoder og lign).

Bliver hesten syg, skal have specialbeslag, genoptræning, ekstra tilskud etc. Så begynder prisen at tikke derop af, og man kan nemt ende på 50.000kr eller mere årligt.

Ligesom mennesker er ingen hest født fejlfri, og rigtig mange heste har en lang og god ridekarriere på trods af underlige benstillinger, lavgradige røngtenforandringer og lign.

Lad dig ikke afskrække af ubetydelige fejl og mangler  – det kaldes charme og personlighed ?.
Men vær opmærksom på dem, der har betydning for hestens holdbarhed i forhold til tiltænkt anvendelse, og sørg for at rådføre dig med en dygtig dyrlæge før køb, så er du bedst stillet.

Så hvis du – som mig – har lidt svært ved at gå udenom projekthestene – det er dem med alle skavankerne – så gør dig selv en tjeneste og tilføj den 6. regel:

6. Hvis du køber en projekthest

Sæt fra start en klar grænse for ”hvornår nok er nok”. Det gælder både hestens fysiske og psykiske trivsel, samt din pengepung.

Tænk forskellige scenarier igennem på forhånd, så man har en idé om, hvordan man vil gribe det an, hvor langt man vil gå, og hvornår det ikke længere er i hestens tarv.

Det kan desuden være en rigtig god idé at alliere sig med en god veninde, der kan sige ”nu er det tid til at sige farvel”, når man ikke selv kan…
– For når man er følelsesmæssigt tæt knyttet til en hest, kan det være utrolig svært at se klart og trække den endelige streg i sandet.

Er det billigere at have hesten hjemme?

Ved første øjekast ja…

Men flytter du hestene hjem, så er det nu dig, der betaler vand, vandafledning, el, vedligehold, forsikring, ejendomsskat og die ganze molevitte.
Det er også dig, der skal vedligeholde folde og stalde med omlægning, afpudsning, gødning, opfyldning af grus ved led, muddersikring ved foderstationerne, reparation af bokse, døre, og bygninger.

Man vil jo gerne have, det hele fungerer, er sikkert, forsvarligt og nemt, så man ender hurtigt med at poste rigtig mange penge i sit hesteparadis. Jeg tager fx ikke på ferie – jeg sætter hegn 😀
– Men til gengæld kan du så også få det nøjagtig som du har lyst til, og intet – jeg mener så absolut INTET – slår følelsen af at sætte sig ud i stalden en sen aften time og lytte til hestene, der gumler hø <3…

Så om man er til opstaldning ude eller hjemme, er i sidste ende langt mere et spørgsmål om temperament end økonomi.

Budget til Hestehold

Dokumentet er gratis og til fri afbenyttelse – både privat og proffesionel, så længe Hesteviden´s logo ikke fjernes, og du oplyser hvor dokumentet kommer fra.

Download Hestebudget Her