Disclaimer: Det følgende afspejler min personlige holdning omkring købers etiske ansvar overfor det levende dyr i forbindelse med køb, salg og returnering af heste.  Dvs. ikke de rettigheder køber har jvf. Købeloven…

Jeg oplever en stigende tendens (i samfundet generelt ), hvor vi fokuserer mere og mere på, hvad vi har ret til, fremfor hvad der er fair og forventeligt i den givne situation…

Med andre ord er vi langsomt ved at transmogriffe over til en samling små Thorkild´er, der sidder og råber ”Jeg skal da ha!” (har du set blinkende lygter, så ved du, hvad jeg mener – har du ikke set blinkende lygter, så se den 😉 ) uden tanke på, hvad vi selv kunne have gjort for at undgå den aktuelle situation, samt hvilke omkostninger vores krav har for andre (hesten)…

Den tendens afspejler sig desværre også i forbindelse med køb og salg af heste, hvor der jævnligt popper sager op med forholdsvis billige heste*, hvor køber ønsker at returnere hesten til sælger…

For vi har vænnet os til, at der sjældent er en reel konsekvens ved vores beslutninger, og man nemt kan fortryde eller returnere igen, hvis ”det alligevel ikke var det, vi ville” – en skilsmisse kan klares på nettet på omkring 10 minutter (har jeg hørt), det tøj vi købte online kan returneres nemt og fragtfrit osv.

Men når du køber en hest, påtager du dig ansvaret for et andet levende væsens velbefindende – både fysisk og psykisk. Det er ikke en sportsrekvisit eller ”død” forbrugsvare – som en Ipad eller tøj, man nemt kan returnere, hvis den ikke lever op til forventningerne…

Det er et levende væsen med følelser, personlighed, temperament og historik, man vælger at flytte fra sine vante omgivelser til en ny stald, flok, foder, management, rytter og træning.

Nogle heste tager en flytning med ophøjet ro, hvor andre igen er sensitive og skal bruge tid på at falde til det nye sted. Det er ikke unormalt at en hest kan bruge helt op til 6 måneder på at falde til et nyt sted.
Den hest man har været ude at prøve, var måske rolig, nem og kunne rides af alle, hvor selvsamme hest – når den lander i den nye stald – pludselig ikke kan tages væk fra flokken, stresser, har seperationsangst og slet ikke fungerer i ridningen, på samme måde som da man prøvered den.

Og oven i ny flok, nye rutiner og staldforhold, skal hesten forholde sig til en ny rytter og en træner, der teknisk rider anderledes end forrige ejer
– Der er ikke noget at sige til at størstedelen af træningsskader skader opleves ved skift af rytter eller ejer.

Det betyder ikke nødvendigvis, at hesten var dopet, da du prøvede den, eller at sælger har snydt dig.
– Det kan sagtens være et spørgsmål om, at du har flyttet hestens fra dens vante, trygge omgivelser, og den endnu ikke er faldet til, eller har knyttet sig til dig som ejer.

Undersøg varen grundigt inden køb

Som købere har vi et ansvar for, at minimere risikoen for fejlkøb mest muligt. Kort sagt være afklarede med, hvad vi leder efter, samt undersøge varen (hesten) grundigt før køb.
– Dvs du prøver hesten – rider den ud på tur, håndterer den og tager den med ud i forskellige situationer, hvor du noterer dig hestens reaktion, er realistisk omkring dine egne evner & behov, og vurderer om I er et match.

Få lavet en grundig handelsundersøgelse. Evt. med fuld røngten og die ganze svinerei – men husk at det perfekte kun findes på Instagram 😉

Forklar dyrlægen hvad du ønsker at bruge hesten til, for der er lige så mange opfattelser af begrebet ”let ridning, tur og hyggeridning”, som der er ryttere og dyrlæger.
– For nogle dækker det over, at hesten kan rides en kort tur i skoven engang imellem – men ikke kan tåle reel kontinuerlig belastning, hvor det for andre betyder daglig ridning på let niveau (dvs. L klasserne).

Fravælger man handelsundersøgelse (det gør jeg fx ofte, hvis hesten er billig), må man samtidig være indforstået med, at man øger risikoen for at købe en hest med skavanker, og dermed i højere grad – rent etisk – frasiger sig retten til at reklamere over evt. fejl og mangler…

Husk at prisen ofte afspejler kvaliteten. Så jo billigere hest – jo flere fejl og mangler kan man også forvente.
– Med andre ord køber man ældre hest til billige penge, og fravælger handelsundersøgelse, må man forvente, at der er større risiko for uforudsete udgifter, og kalkulere det med i sit hestehold.

Mindre “jeg har ret til” – mere “hvad er fair”

Jeg savner, at vi i stedet for at tænke ”Jeg har ret til jf. loven…” i højere grad tager stor-pige-bukserne på, og tager ansvar som købere i den enkelte handel.

  1. Vær ærlig overfor dig selv, omkring dine behov og evner (hvad kan jeg – hvad vil jeg & hvilken type hest matcher det?)
  2. Undersøg hestens grundigt inden køb (få hesten handelsundersøgt og sygeforsikret)
  3. Husk at heste er levende dyr, der kan reagere voldsomt på en flytning og nye omgivelser
  4. Husk at pris og kvalitet ofte hænger sammen (jo lavere pris, jo større risiko)
  5. Står man alligevel med håret i postkassen og fortryder sit køb, bør man kigge sig grundigt i spejlet og sige højt ”Jeg ved, at jeg har ret til at returnere hesten ifølge købeloven, men er det dét værd – og er det fair overfor den hest, jeg har købt?”.

Mange punkter i artiklen falder naturligt for de fleste, men ind imellem er det en god idé lige at genopfriske sund fornuft, når EU love og bureaukrati begynder at fylde for meget 🙂
– For når alt kommer til alt er vi voksne, ansvarlige mennesker, der godt kan tænke selv, og (endnu 😉 ) ikke har brug for amerikanske tilstande, hvor kaffekopperne har påtrykte advarsler med ”pas på! Varm Kaffe!”.

Glædelig jul & vintersolhverv!
– Freja, Hesteviden 😊

*Jeg definerer en hest som værende billig ud fra hvor hurtigt, man ville kunne forvente at spare op til en ny hest i samme prisklasse – kort sagt, hvor stort et indhug anskaffelse af en ny hest ville have på ens økonomiske råderum.
– Det koster gerne 2500kr pr måned at have en standard ridehest til fritidsbrug – opstaldning, tandlæge, vaccination, syge & ansvarsforsikring, krybbe- & grovfoder, smed, tilpasning & anskaffelse af udstyr, ormekur, undervisning etc.)

I artiklen definerer jeg en hest som billig, når den koster under 20.000kr – ca. 8 måneders opsparing, og forholdsvis billig når den ligger under 30.000kr – ca. 12 måneders opsparing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *